/ Sørlandet, fullt av ukjente verdensmestere
Sørlandet forbindes gjerne med sol, sommer, svaberg og deilige feriedager. Det er en del av Sørlandet, men landsdelen har så mye mer å tilby enn dette.
– Kristiansandsregionen har en lang, stolt industritradisjon og et variert næringsliv. Vi har sterke kompetansemiljøer innenfor leverandørindustrien til olje, gass og marin sektor, prosessindustri, kraftsektoren, bygg- og anlegg, reiselivet, kultur, handel og helsenæring, sier Geir Haugum, næringssjef i Business Region Kristiansand.
I prosessindustrien har virksomhetene i regionen jobbet sammen for en bærekraftig og konkurransedyktig industri. Det har ført til at bedriftene har verdens reneste produksjonsprosesser, og de aller fleste leverer produkter og tjenester globalt og tar en stor del av verdensmarkedet. Eksemplene er mange. Norsk Hydro i Vennesla produserer superrent aluminium som benyttes i 80 prosent av verdens LCD-skjermer. GE Healthcare i Lindesnes leverer 40 prosent av verdens røntgenkontrastmidler. En tredjedel av alle verdens vindmølleblader inneholder glassfiber fra 3B Fibreglass på Birkeland. Denne bedriften ble kåret til Norges beste eksportbedrift i fjor. Elkem og Glencore i Kristiansand produserer blant annet silisium og nikkel som blir benyttet i smarttelefoner, datamaskiner, fly og batterier. Felles for alle disse bedriftene, og mange av de andre virksomhetene i Kristiansandsregionen, er at de har vært flinke til å tilpasse seg internasjonale markeder og leverer produkter med svært høy kvalitet.
– Og da har jeg enda ikke nevnt de lokale virksomhetene som nordmenn flest kjenner godt. Bedrifter som Dyreparken, Stormberg, Hennig-Olsen Is og Sørlandschips, sier Haugum.
Menneskene utvikler teknologien videre
Virksomhetene i regionen er opptatt av å videreutvikle prosesser, produkter og tjenester. De er fremoverlente, de samarbeider i klynger, utfordrer hverandre og deler det som kan deles. Dette er med på å gjøre dem verdensledende. I tillegg er det testlaboratorier i regionen som gjør det mulig å eksperimentere, utforske og teste ut nye produkter eller produksjonsprosesser. Katapultsenteret FutureMat har utstyr og kompetanse for bedrifter som vil teste ut ny materialteknologi. I tillegg har regionen et verdensledende senter for innovasjon, pilotering og teknologikvalifisering innen mekatronikk og andre nærliggende fagområder på Mechatronics Innovation Lab.
– Likevel er det menneskene som er viktigst for videreutvikling av virksomhetene. Derfor kan det være meget spennende muligheter for de med høy kompetanse som ønsker å være med å anvende sin kunnskap til å utvikle prosesser og produkter videre, sier Haugum.
Tett arbeidsmarked og mange muligheter
Kristiansand er den største kommunen i landsdelen, men det ligger også mange muligheter i nabokommunene. Det er mange spennende arbeidsplasser i hele regionen, i tillegg til fine omgivelser å bo i. Du kan velge å bo urbant, midt i Kristiansand, eller bo litt mer landlig i nærhet til sjø eller hei. Boligprisene i landsdelen ligger under andre storbyregioner, noe som gir flere og bedre muligheter til folk flest. De korte avstandene gjør det mulig å bo i en kommune og jobbe i en annen uten å bruke unødvendig tid på transport.
Dermed kan du bruke tiden på det du selv ønsker, om dette er jobb, å tilbringe tid med familie og venner, benytte deg av storbyens tilbud eller være aktiv i naturen, sier Haugum og smiler.
Skrevet av Tom Backe