/ Gründere skal bidra med nye løsninger
Parkvesenet og ingeniørvesenet signerer avtaler som skal bidra til å løse utfordringer med avfallshåndtering og overvåking av infrastruktur på en ny måte.
Signeringen skjer etter at Kristiansand som første kommune i Norge har invitert innovasjonsmiljøer til å løse kommunale utfordringer. Det var en rekke selskaper som var med i konkurransene om å løse utfordringen for parkvesenet med avfallshåndteringen i skjærgården og med å bedre overvåkingen av kritisk infrastruktur for ingeniørvesenet. Vinnerne skal nå arbeide videre med sine ideer i tett dialog med kommunen. Avtalene omfatter utvikling av en minimumsløsning som skal være klar i løpet av året.
Firmaet Clean Sea Solutions skal videreutvikle sin ide for parkvesenet der målet er at det skal bli enklere for båtfolk å kvitte seg med avfallet.
– Renovasjon er en stor utfordring i hele skjærgårdstjenesten fra Hvaler til Vestlandet. Denne konkurransen er en spennende måte å tilnærme seg mulige nye løsninger på, sier prosjektansvarlig i parkvesenet, Kurt Tange Jensen. Autility AS vant konkurransen om å utvikle en løsning for bedre overvåking av kritisk infrastruktur for ingeniørvesenet. Vei, vann og avløp er grunnleggende og viktige funksjoner for samfunnet. Ingeniørvesenet ønsker at data fra driftsinformasjon skal være samlet og lett tilgjengelig, slik at vakthavende kan treffe gode, raske og riktige beslutninger om nødvendige tiltak. Driftsinformasjon fra eksisterende sensorer og fremtidig planlagte lavkostsensorer skal inngå i et slikt system, sier prosjektansvarlig hos ingeniørvesenet, Torfinn Jore.
– Innovasjon er viktig for næringsutvikling
Innovasjonsmiljøer ble invitert inn gjennom den nye nasjonale satsingen StartOff til å konkurrere om nye løsninger for å håndtere avfall i skjærgården. Målet med satsingen er å løse behov for kommunen og bidra til at det offentlige bruker nye innovative selskaper for å løse utfordringer.
– Innovasjon er et viktig element for næringsutvikling, og dette gir små virksomheter en unik mulighet til å utvikle sitt produkt sammen med en stor, potensiell kunde, sier næringssjef Geir Haugum i Kristiansand kommune. Det er rådgiver i Business Region Kristiansand, Stein Otto G. Daatland, som sammen med kollega Ole Jacob Rynning-Tønnesen tilrettelegger satsingen fra kommunens side.
En etterlengtet satsing
Gründer i Clean Sea Solutions, Per Elvestuen, sier de har ventet på satsinger som dette.
– Konkurranser som lyses ut å denne måten gjennom StartOff er ordninger vi har ventet lenge på. Det er slike løsninger vi trenger for å få oppstartsselskaper opp på et nivå som gjør at de kan være med å konkurrere om kontrakter. Dette er et lavterskel-tilbud som vi var begeistret for ifra første sekund, sier gründeren.
Løsningen de nå arbeider med for parkvesenet i Kristiansand er et flytende returpunkt for avfall som kan brukes av de som ferdes i skjærgården.
Håper flere kommuner følger Kristiansand
Utgangspunktet for prosjekter i StartOff er problemstillinger som en offentlig virksomhet søker nye løsninger til. Seniorrådgiver i DFO, Kjersti Berg, mener det ligger et stort potensial for kommuner i å benytte StartOff.
– Vi håper flere kommuner vil følge Kristiansand sitt ønske om å gi innovative selskaper anledning til å løse problemer på en ny måte.
Berg sier at det er mange oppstartsselskaper (‘startups’) som venter spent på en passende StartOff-konkurranse som de kan søke på. I den forbindelse er det opprettet en postkasse for å ta imot forslag fra gründere.
– Her kan de spille inn forslag til konkurranser de kunne tenke seg å søke på, for å bidra til at behov i det offentlige dekkes på en bedre måte, sier hun.
Mer om de pågående omtalte prosjektene kan du lese mer om på StartOff sine hjemmesider.