Business Region
Kristiansand
Meny

Besøksadresse:

Rådhuskvartalet
Rådhusgata 18 - 2. etasje
4611 Kristiansand

Fest og demokrati på samme sted
Nærmere 100 studenter i studiebyene Kristiansand og Grimstad delte sine meninger om blant annet kulturtilbudet, koblingen med arbeidslivet, og hva som blir viktigst når de skal velge hvor de bosetter seg.

– Dette arrangementet har jeg gledet meg til, så det var gøy at så mange møtte opp. Jeg ville skape et hyggelig sosialt møtepunkt som ikke opplevdes formelt- hvor man bare kunne spise, mingle og kose seg, forteller Prosjektleder i Studenttrivsel Olea Magdalene Norset.

– Samtidig ville jeg fortelle om Prosjektet Studenttrivsel og få studentenes innspill på hva som gjør en by til et godt sted å være student i. Da var det viktig å ikke invitere til allmøte med kaffe og twist, men heller møte studentene i et “studentformat”.

Dialog, trivsel og tilhørighet

Prosjekt Studenttrivsel er en del av en større regional satsning for å øke trivsel blant studentene i universitetsbyene, og sikre at flere nyutdannede velger å bli i Agder. Prosjektet er et nytt 3-årig samarbeid mellom Kristiansand kommune, Grimstad kommune, Agder Fylkeskommune, Universitetet i Agder, Studentsamskipnaden i Agder og studentdemokratiene. Samtidig er næringslivet, kommunenes studentråd, høyskolene og fagskolen i Agder også inkludert i arbeidet. 

Fra juni 2023 til mai 2026 skal satsningen jobbe med tre fokusområder; trivsel, tilknytting til regionalt arbeidsliv og informasjon til studenter.  

I oktober 2023 inviterte Studenttrivsel til en kick-off på både BARE studenthus i Kristiansand og BlueBox i Grimstad. «POV: Student i Kristiansand» og «POV: Student i Grimstad», som arrangementene ble kalt, var gratis og åpne for alle studenter i regionen.  

–  Jeg kalte arrangementene «POV» som en referanse til en av trendene på sosiale medier. Forkortelsen står for «point of view», og brukes ofte som tittel i videoer på TikTok som viser avsenders perspektiv, forklarer Norset. 

- I promoteringen på sosiale medier brukte jeg også design som mange vil assosiere med TikTok. Alt dette var en måte å si «kom som du er» uten å si det. Det skal ikke være skummelt å medvirke i lokalsamfunnet sitt, det kan til og med være gøy.

En utradisjonell metode for medvirkning

Arrangementene bød på flere aktiviteter som ga deltagerne gode muligheter til å vinne premier fra regionen. På flere av veggene i lokalet hang det plakater med ulike påstander. For eksempel «for meg er koblingen mellom næringsliv/arbeidsliv og studier mest interessant å styrke gjennom: Relevant sommerjobb, oppgavesamarbeid med bedrift, nettverk hvor jeg kan møte næringsliv» og andre alternativer. Her skulle studentene sette strek ved alternativet som var viktigst for dem. Praksisstudent i Grimstad kommune, Håkon Høgvoll Norland, la grunnlaget for utarbeidelse av disse påstandene.  

Andre steder hang det tegneseriestriper med tomme tankebobler, hvor studentene fritt kunne uttrykke ønsker, drømmer og bekymringer. Tegneseriestripene er laget av Åsmund Åmdal i Plan og Bygg i Kristiansand kommune. 

–  Vi trenger sånne arrangementer for å kunne si ifra om hvordan ting er og hva som kan bli bedre. Jeg tror også det gjorde mye at dette var på studenthuset, og at det var lagt opp til å være chill med musikk og tapas. Da var det ikke noe stress å stikke innom og svare på spørsmål, fortalte sosiologistudenten Linda Kristine Olsrød.  

Kollektiv innsats

Prosjektet fikk med seg flere frivillige fra Studentorganisasjonen i Agder (STA), Velferdstinget i Agder og Business Region Kristiansand som verter. Til slutt satt gjengen igjen med nærmere 100 innspill.   

I ettertid ble besvarelsene transkribert og gjennomgått av seks studenter som går første- og andreåret på bachelorprogrammet i Samfunnsplanlegging ved Universitetet i Agder.  

–  Dette har vært et eksempel på at om man spiller på flere strenger. Når vi er flere som bringer egenskapene og ferdighetene våre inn i arbeidet, så harmonerer virkelig sluttresultatet– og det blir mye mer inviterende for de som skal delta. Nå gleder vi oss til å bearbeide innspillene og planlegge veien videre for prosjektet, avslutter Norset.